Rabu, 3 November 2010

jimak dan junub.. ;)

sekadar berkongsi..ilmu bersama...macam macam ada...tapi, rasa macam more berkisahkan rumahtangga..kan..kan..

~~jimak~~junub~~ ??..aper lagi yang sama waktu dengannya?..

berjimak dulu kan..baru la berjunub weeehhh...hahaha..

ok..ok...nih info..

aku nak carik lain...biasala, kat saner nun banyak selingan..klik klik..bace je la..

pernah korang terjadi hal ni tika ramadhan?..

first aku baca soklan, aku gelak dulu..yer r, tanya sah pose, tapi, langkau solat subuh..hoho...

penat sangat kot.. (",)


Saya dan suami menikmati hubungan kelamin pada malam hari. Adakah sah puasa saya apabila saya menangguhkan mandi hadas besar selepas waktu Zuhur pada keesokan harinya?
--------------

AHLI fiqah (fuqaha) bersepakat bahawa tidak menjadi syarat bagi puasa seorang itu tidak berjunub sehingga dia dapat membersihkan dirinya (al-Zuhaili, II: 689).

Dalam keadaan berhadas besar selepas berjimak pada waktu malam maka sah puasa itu sama ada wajib atau sunat. Puasanya juga tetap sah dalam keadaan berjunub.

Diriwayatkan, pada suatu pagi Nabi berjunub dengan sebab jimak dan bukan sebab mimpi. Kemudian baginda berpuasa Ramadan (Muttafaq alayh).

Maka ibadat puasa anda tetap sah walaupun menangguhkan mandi junub sehingga keesokan hari. Bagaimanapun, menangguhkan mandi junub sehingga waktu Zuhur tidak patut berlaku kerana seorang itu wajib menunaikan solat Subuh kerana syarat sah solat adalah suci daripada hadas besar.


renung renungkan..selamat beramal... (",)

2 ulasan:

MRS. K berkata...

hadoi.. sape la tanya soklan tu kan? ko tak subuh ker smpai nak mandi time zuhur? adehh...

mandi la lepas ko sahur ke, sbelum sahur ke..

Deqna berkata...

jimak? junuh? eh apa nie? hehehehehe

ceceh feeling anak dara lah konon kan..