Isnin, 7 September 2009

BAYAR FIDYAH..

aku selalu makan tak jaga..kunun mau diet,!...hehehe..

skang nak wat gitu lagi?..dah ilang akal kah aku tak kasi kandunganku makan, huh?..

sabtu ri tu, aku lupa sahur,,..dalam minggu sudah, mmg aku perasan time siang je, bunyi perut bukan main kelentong kelenting ngalahkan aper lagi..aku sik dulik la..

tp, skang, pk2 smula, patut la siang je rasa lain mcam 2 3 minggu lepas, rupanya makhluk Dia ada juga lam womb aku nih..hehehe...

jdnya, sabtu tu, aku tak sedar bngun sahur,,..:( owhh..amat dukacita...riso...perkembangan bayiku awalan bulan, dah tak cukup makan dek ibunya yg tak heran nak makn..!..tipu tuh,,aku nak mkn, tp, aku tak sedar ler... :(

soknya tu, aku ngadu kat incik sayang aku tang keperutan aku nih..sbenarnya, aku tak rasa nak makn, tp, ntah la, rasa lain mcam ooo...tpk2 bayi ku yg kecik nonet ituh!..en. N suh berbuka je...tp, aku pk, bukan mudah nak berbuka...tak leh la nak amik ko dah ngndung, suka suki ko tak mo poser, yer dak...nak2, aku tak dak alahan wat masa ni..masih leh puasa...dgn izin Dia!

jdnya, aku msg la mak, mak trus cal, aper yg mak ckp, boleh berbuka, tp dgn syarat bimbangkan bayi yg d kandung serta WAJIB BAYAR FIDYAH disamping GANTI PUASA...oowwwhh...seyes, aku baru tau!..sb 2 3 kawn aku yg pegnen, senang ja depa berbuka / tak posa n just ganti sajo,...

nak jadikkan kisah, Dia nak tunjuk..sahur tuk hari ahad tu, aku bngn la, aku yg rajin ni, bukak la tv, aku tau, time2 ni, ceramah agama duk bnyk..tup2 tgk AL-KULIYAH by Ustz. Harun Din itu, duk ckp tang ni lah, BAYAR FIDYAH...

huhh...aku dgn sepantas kilat p amik buku nota n salin ooo...

jdnya, mmg kene bayar juga..IBU MENGANDUNG YG BIMBANGKAN BAYI YG DI KANDUNG dan IBU YG MENYUSUKAN BAYI YG BIMBANGKAN BAYI YG DI SUSU...

hurrm...jdnya, sat td, aku duk la godek2 lg aper yg patut kat google nak carik tang bayaran fidyah ini, kata nak tambah ilmu d dada...

nyah n yong btau, time depa duk pegnen tuh, masuk ramadhan, depa siap b tau kat baby depa yg depa nak poser, alhamdulillah, aku tgk nyah penuh posa, yong ja tinggai 2 hari pd awalnya,...

jdnya,, baby, ibu nak puasa...ibu nak rasa nikmat puasa tika baby dlm womb ibu..jdnya, baby pun kena kuat ya..ibu janji, ibu minum susu b4 sleep!...:)



**leh sesiapa btau aku yg makhluk baru Dia ini d tiupkan nyawa dlm bulan ke brapa?....
**ada satu surah tentang kejadian manusia, lupa surah apa, leh btau?...kawan2 MADID ku... :)



9 ulasan:

realisticjunky berkata...

iye cik saaodah oi.akulah ini yg mmg klu bleh xmau miss kenduri kawin kat umah ko.hahahaha lor ingtkan ko dah perasan.xde lar aku bitau.sowi.

cuba ko check surah al-mukminun ayat 14.pasal kejadian manusia.

peringkat nafkhur-ruh- peniupan roh. ulama berpendapat selepas 40 hari dan selepas terbentuknya organ2 tubuh.

realisticjunky berkata...

surah al-hajj pun ader.
wah nampaknyer aku pun tumpang excited nih ;)

nasaoji berkata...

realisticjunky;- huh, tika mner lak ko tukar url nih?..

mekasih yer 4 da info...mak cik blajo kan tak abishh..hehehe..

hurrmmm..selepas 40 hari bila terbentuk organ2?...krnya, aku duk ckp sesorg le nih?...huhu..

cpt la, join da club!

eimah berkata...

btoi tuh ape mar ckp...ko search la kejadian manusi menurut islam masti jmp....xpe elok ko bercakap w/pn masih baru...sgt elok hari2 ko ckp...dan aku mcm tuh la dr seminggu nk pose aku ckp kt baby yg kite akn pose alhamdulillah tiap kali nk dekat saho mst die kejut'k aku...ko pn xlame lg da nk msk 2 bln kn pastu nnt 3 bln ko akn rase gedik2 perut tuh ade 1 nyawe lg dlm perut kite...then bile makin beso ko akn jd senak pulak perut dek tendangan baby dan pergerakan die wat ko xble tdo...tp jgn riso sume tuh normal....

jane_doe3328 berkata...

kalau time preggy sama tak pose just ganti ajer tak bayar fidyah sebab saya bimbangkan keselamatan saya, not the baby :)

setahu saya, by 8 weeks patut dah ader heartbeat

nasaoji berkata...

eimah;- adoilaaa..tak sabar nak rasa!..

jane_doe3328;- hurrmm..kt masih mau tercarik2 ilmu mengandung ituh...:)

Deelira berkata...

tahniah..
take care ya

orang biasa berkata...

ni mesti tak dego betl2 mase cikgu sheikh ajo... aku pun tak berapa ingat,heheh.. yang ku ingat 4 bulan cam tu ke 40 hari...
tahniah..tahniah..muge bertambah sihat sokmo..

nasaoji berkata...

org biasa;- wehh..aku ngn lentuk je sepanjang maso!..:)