Jumaat, 31 Mei 2013

Janji Allah -ajal itu pasti - al fatihah utk mu *pak*

Ya Allah, tarik nafas dedalam saya nak mulakan taipan nih..sgt terasa longlai jari jemari nih..

20hb Mei bersamaan 10 Rejab, jam 2110, ayahanda saya yg saya panggil pak, telah hembuskan nafas terakhirnya..d hadapan saya sendiri, termasuk yg ada, mak, abg, acik, cik sufi dan en. N.

Ya Allah, sekelip mata rasanya keadaan tu..

Sangat masih terbayang, jam 1930, saya suapkan dia "makanan" dia, yakni, susu, alhamdulillah, tak tumpah pun suapan kali ni macam suapan lunch sebelum tu..

Then, saya minta izin nya nak solat maghrib, dan akan dtg smula ke arah dia..

Mana nak tahu, sekitar lepas solat, saya beritahu dia saya nak makan dulu sbelum gerak bakik ke putrajaya..

Dalam keadaan tu, saya tengok pak bernafas lain macam..seolah olah tak cukup oksigen..

Tp, keadaan "tak cukup oksigen" tu, nampak lebih smooth dr pertama kali saya tengok time subuh hari sabtu sbelum tu..

Saya duk cakap kat en. N n acik "sian pak, dia tak cukup oksigen nak bernafas"..ya la, saya bukan d bidang medical, maka, kot tengah sakit, kan jantung penat duk nak mengepam..

Saya tengok muka mak, dah lain..habis makan, saya duduk d hujung kaki pak..

Tp, lama kelamaan, pak bernafas masih berombak..

Saya minta acik amikkan bp..

Skali, mesin tak boleh baca..ya Allah, sangat sangat "kaget" plus nak luruh jantung..

Acik minta mak ajarkan syahadah.."Allah..allah..allah.."..

Ternyata, dari nafas berombak smooth, dari pak pejam mata, sekali tarik nafas terakhir, dia pergi.!

Dlm hati, tak percaya..minta check bp, minta check nadi, even saya sendiri check nadi!

En. N dengar d dada...dia kata pak dah tak da.."meratap" seketika saya! D tenangkan oleh jiran sbelah rumah..

Mujur dapat saya kawal emosi..tp, air mata seharian mengalir..sampai sekarang! Ya Allah..

Ujian Mu.. Dugaan Mu...

3 hari terakhir bersama pak, sangat "precious"..

sekalipun saya dah nampak tanda tanda pemergian pak, tapi, hati masih duk kata "pak akan sembuh, pak kuat semangat, "..

Berbaring saya d sbelah dia tika dlm 3 hari tu, sempat macam macam saya bisikkan...

"terima kasih sebab jd pak aye..pak dah jaga aye terbaik..terima kasih tunjukkan laluan kerja aye..terima kasih pak syg aye..pak dah buat tanggungjawab pak yg aye takkan pertikaikan..".

Yes, itulah antara yg saya bisikkan..

Menatap smula gambar gambar bersama dia sbelum ni..ya Allah, hanya Kau yg tahu perasaan ni...

Cuba utk tidak meratap, stiap kali solat, baca yasin, mengalir juga air mata ni..

Samapi sufi pun dah tau.."mama, jgn baca doa, nanti mama nangis..baca fatihah je"..

Ya Allah anak...mama mati nanti, adakah kamu begini?hurmmm...

Now, saya masih belajar utk stiap kali telefon mak, saya tak lagi bertanyakan tentang perkembangan pak..

Saya tahu, mak paling terasa saat nih..42 tahunhidup bersama pak..lebih lama hidupnya bersama dgn org tuanya..

Dgn cara "pak manjakan mak"..dah tentu mak terasa kehilangan pak.

Tak da apa yg dpt saya sampaikan utk pak tika ni, melainkan, panjatkan doa, moga stiap doa saya, d terima oleh Dia utk d sampaikan kepada pak..stiap tinggalan pak tika hayatnya, dpt d sampaikan sebagai amalan jariahnya..stiap amalan yg d buat oleh pak tika hayatnya, diterima pleh Dia utk bekalan pak d sana.~amin~

Memandikan pak, mengkafankan pak, melihat "rumah" baru pak, menghantar pak ke sana..ya Allah, sangat teriang iang sampai skang!

Masih lagi terbayang, wajah pak, "sengeh"..masyaAllah..menitis lg air mata saat tengok wajah pak macam tu..

Masih lg terasa hati saya tersenyum, saat melihat "rumah barunya" d kelilingi anak anak syurga..sampai ada mulut mulut saudara mengatakan "abg li suka budak budak, jiran jirannya suma budak budak, siap ada yg baby lg.."..

Ya Allah, Kau mudahkan urusan ayahanda ku d sana, kau terimalah doaku utk dia, moga ianya dpt menerangi dia d sana, Kau selesakanlah ayahanda ku d sana, kau terimalah stiap amalannya tika hayatnya..moga segalanya dpt menjd bekalan dia..dia bapa yg sangat bertanggungjawab pd keluarganya..bapa yg tiada tandingan..~amin~

Ya Allah..aku merindui dia..

2 ulasan:

Deqna berkata...

Takziah dari saya. Semoga arwah pak diletakkan di kalangan org2 yg beriman. Kuatkan semangat kamu demi cik sufi dan ibunda tercinta.

MRS. K berkata...

takziah...

al-fatihah